Наистина важни съвети за красива тревна площ

tools
Типове ливади

За да притежавате желаната от Вас тревна площ, е наложително да изберете коректната смеска за трева (смес от семена), примерно английски райграс или власатка. Има отиваща си смес от семена за всеки един тип тревна площ. А те реално могат да са спортни, обществени, декоративни или разнообразни ландшафтни терени.

Поливане на ливадите

Поляните могат да са поливани и ръчно – с маркуч и воден пистолет, така и автоматизирано – с разпръсквачи. Ако случайно се полива през светлата част на денонощието, изпарява се част от водата, без да бъде използвана. Ето защо още по-често се ползват по-интелигентни, резултатни и пестящи вода системи. Много широко разпространени са изскачащите разпръсквачи. Съставянето на такава система за поливане Ви осигурява почивка години напред, даваьо Ви възможност комфортно да поливате ливадата с използването на едно бутонче или пък с таблет за напояване.

Обогатяване на ливадите

При косенето се вземат частица от хранителните елементи на моравата. Точно това е възможно да се компенсира чрез обогатяване. Важно е да се прави на пролет и на есен, в зависимост от мащаба на третиране на ливадата, също и от вида наторяващ продукт, използван от Вас. На световния пазар много по-често се налагат гранулирана тор с дългосрочна функция – траеща няколко месеца.

Краища на поляна

За окрайчване на моравата, наистина удобен инструмент е акумулаторна ножица с дълги дръжки.

Съживяване на поляни

Когато пролетта идва и ливадата се позеленее, на отделни места могат да се задържат кафяви участъци. Те се коригират благодарение на подрязване с ръчен инструмент (примерно права лопата). Подрязаното място би могло да се запълни с тревен чим. Още един метод е след елиминиране на загиналите тревни площи, да се разрохка земята и да се сложат други семена.

Метод на рязане

Всеки един път като подрязвате, е хубаво да разменяте посоката на рязане. В противен случай винаги ще натискате стъблото в една, единствена посока, това води до далеч по-лесно сплъстяване на тревата. Ако стандартно подрязвате надясно, променете с подкосяване наляво. Понякога е нужно и по напречно, когато променяте посоките.

Посетете сайта ни: Mega Tools