По какъв начин автомобилите за скрап се рециклират

scrap cars

Замисляли ли сте се по-задълбочено точно как се рециклират леките коли, през точно какви процеси минават, какво ще се получава в тях.

1-во след като решите, кой точно да отнесе автомобила ви за скрап е фирмата да ви плати споразумяната сума пари, оправите документацията и пренасят колата, след което се оставя на площадката където ще бъде започната подготовката и.

Започва се с главният компонент от гледна точка на сигурност – резервоара за горивото. Горивото се източва и точно след това дадения резервоар се маха. Причнината е, че именно там остават бензинови пари и при най-малката искра възможно е да гръмне.

След това се отива на следващата стъпка. Премахване на много други течности от автомобила. Маха се маслото от автомобилния двигател, при положение, че то се събира в специални контейнери и се отделя за различно рециклиране. Подобна процедура се върши за водата за чистачките, антифриза и много други течности ако има. Климатичния фреон също е необходимо да се събере с нужната техника и да не се пуска в атмосферата.

Алумулаторната батерия се откача и се предава за отделно преработване, притежава в себе си олово и разнообразни химикали например електролити. Акумулаторите са с друга процедура за рециклиране.

В следващата стъпка автомобила се готви за премахване на елементите с неметално съдържание, където може бързо да бъдат разкачени и отстранени от автомобили. Точно тук са огледала, стъкла, гуми, пластмасови брони и други компоненти.

Неминуемо след всичко това колата може да бъде пресирана. По този начин се достига по стегната форма за пренасяне или пък съхраняване. Много често не се пресоват, а направо се слагат на поточна линия която ги отвежда в една голяма машина, като започва да ги реже на мънички парчета. Нарича се шредер, нещо приличаща на мелачаката в офиса, като нарязва листата на миниатюрни парченца.

Надробената срап, която се получава е лесна да бъде изчистена от неметалните елементи, всичко това се осъществява най-бързо с голям магнит, който издърпва металните части. С резервоар с вода е възможно да се отдели пластмасата и платовете от алуминия, където са останали.

Така в края на краищата вашия автомобил се смила и сортира. Получената скрап е удобна за пренасяне и е възможно да се разнася до разнообразни кътчета по света и у нас или просто до някой завод, там където могат да я купят. Там тя е претопявана и отливана в други профили, заготовки и ламарини за произвеждани на различни метални изделия.